De Corona-editie

Alles wordt anders door COVID-19, ook het toelatingsexamen Arts. Onderwijsminister Weyts heeft beslist dat het examen niet zal plaatsvinden in juli, maar op dinsdag 25 augustus. Als de virologen geen bezwaar hebben, kan het nog steeds georganiseerd worden in een van de Heizelpaleizen. In het andere geval zal het examen ingericht worden op een 100-tal plaatsen verspreid in Vlaanderen. Voor het eerst zal het toelatingsexamen Arts ook digitaal afgenomen worden. Wat dat precies inhoudt, daarover gaan we je uitgebreid informeren zodra dat duidelijk is.

Nog belangrijker is dat er gesleuteld wordt aan de leerstof. De examencommissie begrijpt ook dat je niet alle leerstof uit het 6de middelbaar hebt kunnen zien. Daarom wordt er in het luik Kennis en Inzicht in Wetenschappen (KIW) één en ander geschrapt. Hier vind je een link naar het aangepaste leerstofoverzicht.

Eerder werd beslist voor deze editie ook het aantal kandidaten dat aan de opleiding mag beginnen fors wordt opgetrokken: de 1276 hoogst gerangschikte deelnemers mogen starten aan de opleiding van hun dromen.

Om bij die 1276 te zijn, moet je natuurlijk ook geslaagd zijn op beide examenonderdelen; het luik kennis en inzicht in de wetenschappen en het luik generieke competenties (de VAARDIG-test en de CLEAR-toets). Wat dat precies inhoudt én wat je moet kennen, lees je hier.

Nieuw dit jaar is dat je op voorhand moet aangeven of je kiest voor Arts of Tandarts, in het geval je aan beide examens zou deelnemen en voor beide gunstig gerangschikt zou zijn. Maar je kan nog van idee veranderen tot 30 juni.

Je kan je inschrijven vanaf 2 maart om 9u tot en met vrijdag 15 mei om middernacht. Deelnemen kost €52. De inschrijvingsmodule en het volledige reglement vind je op de officiële website van het toelatingsexamen Arts en Tandarts. Alle handige info en tips vind je ook op ikworddokter.be

En tot slot stond hier nog een laatste belangrijke datum om aan te strepen in je agenda: de nieuwe datum is voorlopig nog niet gekend. Vanaf 14 u kan je online je resultaat checken en een gat in de lucht springen of plan B in je armen sluiten ... Wat het ook wordt, wij staan voor je klaar.

Succes!