Zo was het in 2018

Docent Eveline Bruneel nam in 2018 deel aan het toelatingsexamen Geneeskunde

 

 

Eveline Bruneel is studiebegeleider aan de VUB. Ze begeleidt studenten Biomedische Wetenschappen én studenten en leerlingen die zich willen voorbereiden op het toelatingsexamen Geneeskunde. In 2018 nam ze zelf deel aan het vernieuwde toelatingsexamen. Dit zijn haar ervaringen.

 

 

 

Deel 1: Aan de slag

Ik besloot dit jaar deel te nemen aan het toelatingsexamen. Zeker niet om te slagen, maar om de tips die ik samen met mijn collega´s een heel jaar door geef, eens in de praktijk om te zetten. Daarnaast hoopte ik nog wat extra tips te sprokkelen. Deelnemen aan een examen zonder echt moeite te doen om te slagen (voor het voormiddaggedeelte dan) gaat wat in tegen mijn principes, maar het was allemaal voor het goede doel.

Qua voorbereiding heb ik de regels niet gevolgd (mooi op tijd beginnen, planning gemaakt met wat wanneer), maar ik deed dan ook niet mee om te slagen. Ergens was wel het besef dat het dichterbij kwam. Eerst kwam de deadline voor de inschrijvingen, dan was er het komen en gaan van de voorbereidende workshops. Tot slot kwam de praktische mail vanuit de organisatie. Toen kwam het écht dichtbij!

Op de bepaalde tijdstippen had ik ook het gevoel van “nu zou ik er kunnen aan beginnen”. De kerstvakantie was naar mijn gevoel nog te vroeg, ook de inschrijvingen waren nog niet open. En zoals zoveel mensen werk ik beter eens de deadline echt concreet dichterbij komt. In de kleuterklas leer je het besef van het verloop van een week, later komt die van een maand, semester, jaren, maar echt concreet is toch enkel een week.

Pas een week op voorhand echt beginnen is sowieso te laat, dus de paasvakantie leek mij opnieuw een goed moment. Die vrije dagen in mei, die had ik goed kunnen gebruiken.

De dag/namiddag voor het examen, ja toen heb ik nog eens de regels en tips voor de CLEAR en VAARDIG test overlopen. Gek genoeg heb ik toen ook iets heel fout gedaan: gezocht welke voorbereidingslessen er allemaal bestaan. Om eens goed te beseffen wat ik allemaal had kunnen doen (enig cynisme is mij niet vreemd).

En dan heel laat ´s avonds: oja, een treinticket. Lang leve de NMBS-app 😊

Hoewel ik de voorbereiding niet volgens het boekje heb gedaan voor het volledige examen, voelde ik mij uiteindelijk wel voorbereid. Weten wat je kan en vooral wat je aankan is daarbij een eerste stap. Daarna kan je pas beginnen focussen op wat je nog niet kan.