Wat als je niet slaagt?

Het slaagpercentage van het toelatingsexamen valt niet te vergelijken met het slaagpercentage van een ‘gewoon’ examen aan de universiteit of in je middelbare school. Waar je in het middelbaar gewoon bent dat een ruime meerderheid slaagt, moet je aan de universiteit of hogeschool rekenen met een gemiddeld slaagpercentage van 50%.

Het slaagpercentage van het toelatingsexamen valt daar een heel stuk onder. In het systeem dat tot en met 2017 van kracht was, legden jaarlijks legt ongeveer 20% van de deelnemers het examen met vrucht af, over de 2 sessies heen bekeken. Per sessie ging het zelfs maar om een slaagpercentage van 15 à 16%. In 2018 waren er 1154 deelnemers (22,4%) geslaagd voor het toelatingsexamen arts. 1126 van hen konden gunstig gerangschikt worden (de anderen wensten niet gerangschikt te worden) en mochten dus starten aan de opleiding geneeskunde. 

Wat betekent dit voor jou?

  • Je bent niet alleen!
  • Buizen betekent niet dat je niet geschikt bent. Het slaagpercentage is laag én een dosis geluk speelt ook mee (al kan een goede nachtrust dat geluk serieus beïnvloeden).
  • Je kan ook geslaagd zijn én toch niet mogen starten, omdat je niet bij de gunstig gerangschikten hoort. Dit is heel jammer, maar je bent wel geslaagd voor een examen waarvoor het slaagpercentage echt niet hoog is, dat is sowieso al niet veel mensen gegeven. 
  • Falen is niet het einde van de wereld, ook al is Geneeskunde je droom. Het belangrijkste is dat je lessen trekt uit je fouten (op het examen zelf of bij je voorbereiding).
  • Ga er niet automatisch van uit dat je wel zal slagen, zelfs al haal je alleen maar goede punten in het middelbaar. Het is zeer goed én belangrijk dat je in jezelf gelooft, maar het is ook zeer belangrijk om een plan B te hebben, voor het geval je niet zou slagen.
  • Kies een plan B dat je iets oplevert: niet in de zin van zo veel mogelijk vrijstellingen voor het geval je toch mag overstappen naar Geneeskunde, want dat is geen zekerheid. Kies als plan B een opleiding waarin je ook wil afstuderen en die leidt naar een beroep dat je ook wel wil uitoefenen.
  • Wat als je nog geen plan B hebt, maar begin september plots wel eentje moet kiezen? Kom langs op één van de infodagen van de VUB
  • Of raadpleeg een studiekeuzewijzer, zoals deze.

Orienteer je
studierichting

Orienteer je studierichting

Binnen de medische wereld kan je tal van richtingen uit. Kom te weten welke richting het beste bij jou past.

Kom naar de
infodagen

Kom naar de infodagen

Kom ons zeker een bezoekje brengen tijdens onze infodagen op 18 maart, 22 april of 8 september 2018.